iberica 2000.org

[Propuestas]  [En portada] [Directorio]  [Lo + nuevo]

2009: ES PREPAREN PER ACABAR DE DESTRUIR EL DELTA DEL LLOBREGAT.
UN PLA DE CONSTRUCCIÓ D´UN MEGA COMPLEXE D´INFRAESTRUCTURES...

A continuació, presentem una història amb un glosari de noms d´empreses, de polítics, d´empresaris i d´administracions que han fet el seu cau en un PLA PER A DESTRUÏR part del SANTUARI NATURAL per a la FAUNA i FLORA, les Reserves del Delta del Llobregat, ¡ on S´ HAN VIST EL 85 % DELS OCELLS DE CATALUNYA !

“BARÇA PARC” PRESENTA UN PLA DE CONSTRUCCIÓ D´ UN MEGA COMPLEXE D´INFRAESTRUCTURES A UNA ZONA D´ ENORME VALOR ECOLÒGIC.

El delta del Llobregat és un àrea d´importantíssim valor ecològic que va veure destruida part de la seva importància amb l´ampliació de l´aeroport de Barcelona a finals del 80.


* Mapa del lloc a destruir... (Enllaç...)

Part d´aquest valor natural i estètic ho devia a uns camps de golf que, al ser absorvits per l´aeroport, van cercar re-ubicació a llocs encara silvestres del Delta.

(imagen omitida)


Amb aquest interés, un grup de socis de l´antic Golf del Prat, van constituïr GOLF DE VILADECANS S.A., encapçelats por Antonio Cardoner, gendre del difunt Nicolaus Casaus.

(imagen omitida)


Avetorillo.
El tresor natural que anem a perdre...
Imatge treta de... (Enlace...)

Cardoner havia fundat l´empresa VILAGOLF a aquest important terme municipal del Delta que alberga valors ecològics internacionals, amb l´intenció de construïr un nou camp de golf a Viladecans, terme que, com el de El Prat, té, a més de la ecològica, una reconeguda qualiat i valors paisatgístics.

Ara bé, entre els qui li donaven suport en aquesta aventura empresarial figuraven l’ exalcalde José María Porcioles i el metge Rafael González-Adrio, aquest antic responsable dels serveis mèdics del Fútbol Club Barcelona.
La història de contactes entre alts empresaris y polítcs mereix un seguiment. Així doncs, Cardoner s´asociaria posteriorment amb l’empresari José Luis Díaz Varela, president del grup farmacèutic INDUKERN, per constituir GOLF DE VILADECANS.

En la seva creació, GOLF DE VILADECANS estava participada per INDUKERN (de la família Díaz Varela, amb el 23 %), per INVERAMA (presidida per Artur Suqué, amb el 20 %), per VILAGOLF (encapçalada per Antoni Cardoner, amb el 12,6 %), per INMOBILIARIA CAMO (4 %) i per dues empreses suïsses que, segons una querella, van invertir en el projecte a instàncies de Díaz Varela: MANSELL HOLDING (35 %) i DRT HOLDING INVEST (5 %).

(imagen omitida)


Flamencs.
Imatge treta de... (Enllaç...)

A aquests afanys expansionistes sobre un territori únic per la seva fauna i flora, que sense les empreses mantenien un estat d´equilibri ecològic únics a Catalunya, el Tribunal Superior de Justícia va anul.lar l’acord municipal que pretenia construir el Camp de golf a Viladecans. Després ho explicarem.

De moment, la història de la continuada destrucció del Delta per culpa d´ interessos econòmics o especul.latius d´uns pocs, seguia endavant -com sempre ha estat, i aixi tenim la Terra, cada vegada més semblant a una ciutat sense fi-. A l´any 2008 es va fer públic que GOLF DE VILADECANS S.A. havia venut al Barça els seus terrenys, per 18 millions d´euros.

Tenim que GOLF VILADECANS allotjava entre els seus empresaris constituients a José Luis Díaz Varela, president del grup farmacèutic INDUKERN. Ara bé, a aquesta empresa de Golf -empresas les de golf destructives aquífera i mediambientment- allotjava també al seu cau a Macià Alevedra i Moner, ex-conseller de la GENERALITAT, detingut pel jutge Garzón. El personaje Alavedra va presidir KERN PHARMA i, a l’actualitat, encara figura com a conseller del farmacèutic GRUP INDUKERN. Anem sumant punts.

(imagen omitida)


Calamón.
Imatge treta de... (Enllaç...)

El valor natural del Delta del Llobregat és tan gran, que les desaveniències entre el fals progrés -empreses que fan veure que respecten la Natura- i el progrés de la Natura, la qual significa qualitat de vida per a tothom, son de lluita hectàrea por hectàrea. Cada hectàrea val moltíssim, essent la natura -i els valors que demana la ciutadania- el petit David davant l´enorme Goliat.

El que el FC BARCELONA va comprar a GOLF VILADECANS son uns terrenys de prop de 28 hectàrees, pero d´alguna manera el BARÇA no va poguer destruir-los construïnt en ells, perquè els va haver de cedir a l´Ajuntament de Viladecans. Per què? Perque son Xarxa Natura 2000 i estan protegits.

Efectivament, l´any 1989, GOLF DE VILADECANS SA va comprar uns terrenys a la zona protegida del delta del Llobregat per construir-hi un camp de golf de divuit forats. Aquell mateix 1989, però, l´Ajuntament de Viladecans va demanar a la Generalitat l´expropiació d´uns terrenys per ampliar la reserva natural del delta del Llobregat, però, només quatre mesos després, es va signar un conveni municipal per la construcció d´un camp de golf en aquell indret. El projecte del golf es va aprovar definitivament l´any 1997, tot i que la forta oposició veïnal i la inclusió de l´espai a la Xarxa Natura 2000 van fer que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) emetés una sentència on deia que el projecte no es podia dur a terme en aquella zona.

(imagen omitida)


Cormorán.
* Imatge treta de... (Enllaç...)

Ara bé, al món de la eliminació sistemàtica de la Natura, “quien no corre, vuela”, i a canvi de “perdre” uns terrenys -avui encara no se sap si acabaran destruïnt aquesta àrea al costat de la Reseva del Remolar- l´ajuntament de Viladecans va cedir al Barça altres terrenys, també adjacents a la Reserva Naural del Remolar/Filipines, per fer-hi un monstruós projecte anomenat simpàticament “Barça Parc”.

Barça Parc pretén ser una obra monumental “donde las haya”, que posa en perill tot l´equilibri ecològic de la Reserva del Remolar, ja que, a la natura, tot està subtil i fortíssimament imbricat (Cf. Estudis sobre el tema), i aquesta injerència urbanística és font de tota classe de irritacions per als qui estimen la Terra i el valor cultutal i la bellesa del Viladecans.

L’ ajuntament és propietari del 48 % dels terrenys adjacents a la zona protegida i “salvada” d´aquesta part del Delta, veïna de la Resera Natural del Remolar-Filipines, lloc on s´han vist tant como el 85 % de las espècies d´ocells de Catalunya.

(imagen omitida)


Petirrojo.
Imatge treta de... (Enllaç...)

L´ajuntament de Viladecans cedeix aquesta àrea al BARÇA, però resulta que el FC BARCELONA no és el beneficiari dels drets urbanístics, ja qui té els drets urbanístics és GOLF DE VILADECANS. L’ajuntament havia expropiat els antics terrenys per fer el camp de Golf, però qui va pagar les expropiacions va ser l’empresa Golf de Viladecans S.A.

En efecte: al febrer de 2003, Cardoner -de GOLF VILADECANS S.A.- va interposar una querella per presumpta apropiació indeguda contra José Luis Díaz Varela, de la qual se’ n podrien derivar responsabilitats cap al fill del querellat, Raúl Díaz Varela, actual administrador únic de GOLF DE VILADECANS, segons apuntaven informacions que aleshores es van publicar a la premsa. Fonts de la família Cardoner Casaus han indicat que els ha causat «sorpresa» la venda dels terrenys de Viladecans però que no farien comentaris al respecte. El seu advocat, David Milà, apunta que la querella continua tramitant-se en el Jutjat d’ Instrucció núm. 3 de Barcelona, però que, en tot cas, no té cap relació amb la venda dels terrenys al BARÇA. Pel que sigui, l’advocat deixa clar que la venda ha estat legal.
Segons la querella, l’ empresa GOLF DE VILADECANS, suposadament controlada pel grup empresarial dels Díaz Varela, va comprar una nau industrial a Montornès del Vallès propietat d’ Inmobiliaria LEMOS, una altra empresa dels Díaz Varela, per prop d’ 1´6 milions d’euros, un preu que consideraven per sobre del de mercat. La nau servia com a magatzem d’ INDUKERN, integrada al mateix grup empresarial dels Díaz Varela.

(imagen omitida)


Garza real.
* Imatge treta de... (Enllaç...)

GOLF DE VILADECANS també va comprar diversos terrenys en aquesta localitat del Baix Llobregat. El 1994, la Generalitat en va expropiar una part pel preu pactat de 1.300 milions de pessetes, que van suposar per a l’ empresa uns beneficis de prop de 1.000 milions. Anys després, un conseller de la Generalitat convergent, Macià Alavedra, entrava a les empreses dels Díaz Varela. Alavedra a ser l´encarregat d´expropiar els terrenys amb un operació que va suposar, informa el setmanari DIRECTA, "uns uanys de sis milions d´euros". Alavedra va presidir KERN PHARMA i, en l’actualitat, encara figura com a conseller de GRUPO INDUKERN.
Segons el setmanari DIRECTA, Alavedra "va entrar en el consell d´administració del camp de GOLF VILADECANS després d´haver-lo afavorit"...

El cas es que "Golf Viladecans té diversos directius relacionats amb les persones imputades en l´anomenat CAS PRETÒRIA", investigat pel Juez Garzón. L´ajuntament de Viladecans "ha concedit les seves obres mé emblemàtiques a PROINSA, empresa investigada pel mateix Garzón".
A la fi de conèixer aquest embolic d´empreses, empresaris i polítics, convé mencionar el conegut Joan Laporta, president del FUTBOL CLUB BARCELONA i accionista de la immobiliaria HAKERSON INTERNACIONAL SL., que, per a major glòria de la destrucció de la Natura, del lleure i del paisatge, vol construïr un projecte urbanístic a la zona de Can Trabal a L’ Hospitalet, és a dir, acabar d´arrassar l´últim pulmó verd que li queda a aquesta ciutat al costat del Delta.

Sense perdre de vista el Barça Parc, recent caixa de pandora de problemes, tenim que Joan Franquesa i Cabanes és vicepresident del BARÇA. Ell porta l´àrea de patrimoni i va ser un dels negociadors del BARÇA PARK. “Quriosament”, Franquesa és accionista de HAKERSON INTERNACIONAL SL. També va ser regidor d’urbanisme de Sant Cugat del Vallès i està imputat, juntament amb l´exalcalde Joan Aymerich -i altres sis persones vinculades al consistori-, per les «presumptes irregularitats comeses en permetre la instal·lació en el municipi de l´empresa farmacèutica BOEHRINGER INGELHEIM España S.A. (BIESA)».

(imagen omitida)


Fumarel cariblanco.
* Imatge treta de... (Enllaç...)

El personaje Franquesa participa en un grup empresarial amb interessos a Amèrica Central i EUA que podrien causar problemes d´índole mediàtica, encara que l´únic problema, diu l´interessat, és que no obté beneficis. Asombrós. A més, sent regidor d´Urbanisme «aconsegueix que autoritzin una de les seves empreses a convertir un pou miner en un abocador d´escombraries que després s´embenin a FCC amb una plusvàlua important». I té «una mercantil que participa en un projecte contrari a interessos municipals». Aquests son els personatges que s´entenen entre ells. O com diu l´adagio castellà “Ellos se lo guisan y ellos se lo comen”.

Proseguint amb el glosari de noms d´aquesta gent “tan important” -és un dir, tenim a l´ínclit Jaume González-Milà Rubió, Director de Patrimoni i Projectes Urbanístics del FC BARCELONA des del febrer del 2009, deixant el càrrec d’apoderat i director a Catalunya de l’empresa MARTINSA FADESA, S.A. Però es que MARTINSA FADESA és tot un cas. Al juliol passat va protagonitzar el major concurs de creditors de la història d´Espanya amb un passiu de 5.200 milions d´euros. I aquest Gonzalez va quedar com a responsable de deixar l´esquelet d´un complex urbanístic a un lloc de gran valor ecològic, la Vall Fosca (Pirineus). I anteriorment va ser el Negociat de Gestió d´Alienacions Residencials de l´INSTITUT CATALÀ DEL SÒL, càrrec que el va deixar el 23 de gener de 2003.

(imagen omitida)Els responsables, en nom i cognoms.
(De esquerra a dreta:)

* Raül Díaz-Varela Bertschinger.
* Macià Alevedra i Moner.
* Joan Laporta.
* Joan Franquesa i Cabanes.
* Jaume González-Milà Rubió.
* Ramón Roger i Casamada.
* Carles Ruiz i Novella.
* David Massana i Gràcia.


Las conexions d´aquesta èlit econòmica que operen d´esquenes al poble es multipliquen. Ara convé conèixer a en Ramon Roger i Casamada, Arquitecte redactor del “BARÇA PARC” a través de la seva empresa, la societat MILITO CONSULTORS URBANISTES. El nostre Ramon és també l’ arquitecte contractat pel BARÇA a la fi de construïr pisos al Barri de Les Corts en lloc del Miniestadi. L’ any 1996 va ser DELEGAT DEL GOVERN pel conveni d´infraestructures i Medi Ambient del Delta del Llobregat. Asombrós. Del 1988 fins el 2002 (que va ser cesat, a petició pròpia -per incompetència amb el càrrec públic- d’ un munt de càrrecs a la GENERALITAT, com a Secretari per a les Actuacions concertades, Urbanisme i Habitatge del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la GENERALITAT de Catalunya, Sots president del INSTITUT CATALÀ DEL SÒL, i President de la COMISSIÓ D´URBANISME DE BARCELONA).
Ha fet també la redacció de Plans urbanístics a Barcelona, Cornellà, El Prat, Santa Coloma de Gramenet, entre d´altres... Per a saber més, Cf...

La horriplinant saga continua, i, en ella, ja es veu que els polítics tampoc se queden curts. Per part de l’ ajuntament de Viladecans, tenims al seu ALCALDE, Carles Ruiz i Novella, que ha firmat el conveni per a construïr el monstruós i ecològicament destructiu projecte BARÇA PARC, que, de fer-se, omplirà la Reseva del Remolar de sorolls, de consumisme i de fanàtics del fútbol, i reduïrà a la meitat la actual fauna que queda a la part protegida de la Reserva del Remolar. Carles Ruiz i Novella és també president del pacte industrial de la regió metropolitana, i DIPUTAT DE TURISME de la DIPUTACIÓ DE BARCELONA. Era el regidor d’ urbanisme que va tramitar el projecte del camp de golf a Viladecans, que el Tribunal Superior de Justícia va anular, i l’Ajuntament va expropiar uns terrenys que l’ empresa de golf va pagar, i hores d’ ara hi ha un embolic pel tema de les expropiacions.

Sentències judicials

Com s´ha dit, en el 2003 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar un acord de l’ Ajuntament de Viladecans de l’any 1997, pel qual adjudicaven la construcció i gestió d’un camp de golf en els terrenys del Remolar –ara adquirits pel BARÇA– a l’empresa Golf de Viladecans. Ara bé, posteriorment, a la fi del 2004, el titular del Jutjat de Primera Instància núm. 4 de Gavà va dictar un acte de processament contra l’ exalcalde de Viladecans, Jaume Montfort, per un presumpte delicte de prevaricació. En aquesta actuació també hi estava implicada GOLF DE VILADECANS.

Un veí, Josep Carreras, va denunciar l’ Ajuntament pel fet de canviar la qualificació del sòl per aconseguir «una expropiació a baix preu». Les operacions amb els terrenys naturals del Remolar han provocat en el passat diverses actuacions judicials. Podria pensar-se benèvolament que l´actual alcalde, Carles Ruiz, prendria mesures contra la nova destrucció ecològica del territori natural del municipi que ell representa, però, contràriament, cel.lebra que el BARÇA hagi comprat els terrenys, que qualifica d’«únics a Europa», ja que estan situats al costat del mar, d’una reserva natural i de Barcelona.

INVERSIONES DIVABE SA es el nou nom que ha adoptat GOLF DE VILADECANS des de 2008. El principal accionista de l´empresa és MANSELL HOLDING AG, una societat amb seu a Suïssa. El seu administrador únic és Raúl Díaz Varela, fill de José Luís Díaz Varela, el president de l´empresa farmacèutica INDUKERN, que té un 23 % de les accions d´INVERSIONES DIVABE.

Les relacions entre Alavedra i Díaz Varela també es troben a la societat d´inversió WEBLINE INVEST (també investigada per Garzón), que s´encarrega primordialment de la gestió econòmica de part de les fortunes catalanes. La societat està presidida per Alavedra, Díaz Varela -que figura al seu consell d´administració- i INDUKERN compta amb un 5 % de les accions. A més a més, dins del consell d´administració, també hi figuren Albert Costafreda (que fins al 2006 era president de PAN RICO), Javier Juncadella (industrial català imputat en un cas de frau a la Seguretat Social als anys 80), Rafael Español (expresident de la SEDA i president de PROMOGRUP DEU, una de les immobiliàries investigades) i Fèlix Millet (que hi va entrar el 2008 de la mà d´ASSOCIACIÓ MÚTUA).
Dins aquest accionariat, també hi ha el GRUP GODÓ, amb un 5 % de les accions.

GOLF DE VILADECANS SA. també va comprar uns terrenys a Cerdanyola, a la porta d´entrada d´aquesta ciutat al parc de Collserola, per fer-hi un camp de golf. Tant l´Ajuntament com el Consorci de Collserola van donar el permís per construir-hi un camp de nou forats. Però l´empresa va considerar que no seria rendible i va demanar que li expropiessin els terrenys perquè l´Ajuntament hi pogués fer un parc rural. Ara, tot i que el golf no s´ha construït, aquesta zona es troba dins un pla de remodelació urbanística anomenat Centre Direccional. Una part d´aquest projecte es troba dins la investigació del cas Pretòria, ja que la immobiliària ESPAIS, de Lluís Casamitjana (empresari en llibertat sota fiança de 500.000 euros), tenia pensat desenvolupar-hi algun projecte.

Josep Singla, president de PROINOSA i en llibertat sota fiança, també té els seus negocis a Viladecans. Durant els darrers temps, PROINOSA s´ha encarregat de moltes de les obres de referència que s´han fet a Viladecans. Per exemple, el VILADECANS BUSINESS PARK (parc de negocis), el PARC VILAMARINA, el camp de futbol de Torre Roja o la urbanització d´alguns carrers de la població. PROINOSA també ha comprat uns terrenys que hi ha a tocar de la fàbrica de ROCA (empresa que està amenaçada per un procés de deslocalització). Precisament, en aquests terrenys, s´hi vol construir un nou barri anomenat la Vileta, amb habitatges, un centre comercial i un hotel, entre altres.

En resum: “Dios los cría, y ellos se juntan”.
O per a captar millor la idea: “Ellos se lo guisan, y ellos se lo comen, y al pueblo y a su patrimono natural que le den morcillas”.


FONTS DOCUMENTALS:

S.O.S. DELTA
PLATAFORMA SALVEM OLIVERTES:

salvemoliveretes@hotmail.com

Setmanari Directa, nº 160, 11 de novembre de 2009, Portada.

Ajuntament de Viladecans.
Avanç de la modificació puntual del PGM per al Front Litoral (= Barça Parc)... (Enlace...)

"SALVEM OLIVERETES"... (Enlace...)

Salvem Oliveretes al Facebook.
Posa les teves opinions!... (Enlace...)

>> Autor: Pilar Colomer (08/11/2009)
>> Fuente: Recopilaciones para Ibérica 2000.


[Propuestas]  [En portada] [Directorio]  [Lo + nuevo]

(C)2001. Centro de Investigaciones y Promoción de Iniciativas para Conocer y Proteger la Naturaleza.
Telfs. Información. 653 378 661 - 693 643 736 - correo@iberica2000.org