iberica 2000.org

 Inicio
Registrate Patrocinios Quienes somos Ultimos Artículos Tablón Anuncios

Ayuda 

COLABORADORES

Usuarios Registrados
E-mail:
Contraseña:  

BUSQUEDAS

 Indice alfabético
 Indice de autores

 

DIRECTORIO

 Artículos y reportajes 
 Consultoría jurídica 
 Denuncias y derecho 
 Flora y Fauna 
     Fauna 
     Flora 
 Inventos y patentes 
 Libros y lecturas 
 Noticias Ibérica2000 
 Política medioambiental 
 Proyectos e iniciativas 
 Turismo y viajes 
     Excursiones 
     Lugares de interés 
     Turismo rural 
 Webs relacionadas 
 Agricultura de casa 

 Artículos de opinión 

 Cambio climático 
 Energía eolica 
 Humedales 
 Mundo marino 

 Asociaciones y colectivos 
 Empresas y comercios 
 Organismos públicos 

 Fondos de escritorio 
 
 

Pretenden construir un hotel, en el Parque Natural de La Font Roja en Alcoi...

(4285)

LA GENERALITAT VALENCIANA ES LA PROMOTORA DE LA IDEA... (ALACANT)
El Gobierno Municipal del PP del Ayuntamiento de Alcoi y la Diputación de Alicante pretenden construir un hotel de 35 habitaciones en el corazón del Parque Natural del Carrascal de la Font Roja, a pesar de la fuerte contestación social al proyecto. Gran parte de la población de la comarca, se opone a dicha iniciativa.

La Font Roja también es nuestra. ¡Hotel fuera del Parque Natural.

Este espacio natural (sólo 2.300 hectáreas), a caballo entre los términos de Alcoi e Ibi, contiene una buena representación del bosque mixto mediterráneo, con un alto valor paisajístico y ecológico. Es, también, Zona de Especial Protección para las Aves (ZEPA) y Lugar de Interés Comunitario (LIC).


Santuari de la Font Roja, con panorámica sobre la ciudad de Alcoi.
* Imagen ampliada en... (Enlace...)

El hotel que quieren construir no responde a ninguna necesidad del Parque (su normativa recomienda situar los alojamientos en el exterior de éste, en el área de amortiguación de impactos)
Y, además, tendría un grave impacto ambiental, ya que se situaría justamente en una área altamente sensible de este pequeño espacio natural, que actualmente ya acusa la degradación a causa de la concentración de activitats que sufre. Son especialmente preocupantes las repercusiones sobre el acuífero del Menejador, que da lugar a las fuentes naturales del paraje (incluida la propia fuente Roja).

Asímismo, la consumación del proyecto supondría la privatización de hecho de una parte important del paraje de la Font Roja durante muchos años.

Un modelo de turismo sostenible en la Font Roja exige la descongestión de las zonas más sensibles y el fomento de una red de alojamientos pequeños situados en la periferia del Parque Natural, con la diversidad suficiente para dar servicio a visitantes diversos: casas rurales de diferentes tipologías, pequeños hoteles, albergues, cámpings, etc. Estos establecimientos no sólo tienen un bajo impacto ambiental y facilitan un mayor contacto con la naturaleza, sino que también posibilitan la restauración de las masías y la potenciación de la agricultura ecológica.

Es, además, un modelo basado sobre todo en pequeñas empresas familiares de modo que los beneficios repercuten sobre una mayor cantidad de personas.
* Información extraída de... (Enlace...)


DESARROLLO DE LA NOTICIA:

EL Ayuntamiento de Alcoi (con el único apoyo del PP) pretende construir un gran hotel en el corazón de la Font Roja. En 2008 se licitó el primer proyecto y solo se presentó una empresa (“Promociones Hoteleras Vacacionales, SA”), que quería construir un edificio nuevo de 4 plantas, con 55 habitaciones (más un albergue de 75 plazas), 2 cafeterías, un restaurante, un gimnasio, un spa con piscina, un túnel para acceder al aparcamiento que habría destruido carrascas centenarias, etc.

Ante esta amenaza se inició la campaña “La Font Roja también es nuestra. Hotel fuera del Parque Natural”, con el apoyo de más de 50 entidades. Esta campaña recogió más de 11.000 firmas en un tiempo récord y organizó una concentración en Alcoi el 28 de julio de 2008 con 3.000 participantes, entre otras iniciativas. El Consejo de Medio Ambiente de Ibi, formado por varias entidades, se pronunció también en contra del hotel.

Finalmente el Ayuntamiento de Alcoi no pudo adjudicar la obra, ya que la empresa tuvo que retirarse cuando hicimos pública la oscura trayectoria profesional de su administrador, autor de una importando estafa inmobiliaria en la provincia de Guadalajara y de otras graves irregularidades en la construcción de un centro comercial en Torrevieja.

La Diputación de Alacant asume el proyecto.
Aunque la construcción del hotel solo ha interesado a una empresa (¡y ya hemos visto con qué antecedentes!), la Diputación de Alacant, presionada por el Ayuntamiento de Alcoi, ha asumido la inversión e impulsa, con dinero público, este proyecto de más que dudosa viabilidad económica. Los impactos ambientales y sociales persisten porque las dimensiones del hotel continúan siendo grandes (ahora hablan de 35 habitaciones dobles y de 56 plazas de albergue).

Ante esta inadmisible postura, “La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural” continúa su campaña para proteger un espacio que es de todos y así, el 16 de julio de 2009, llevó a cabo un acto de protesta con la participación de cientos de personas que dibujaron con sus cuerpos sobre el
pavimento la leyenda “SOS FONT ROJA” .

¡El hotel, fuera del Parque Natural! Nuestras razones...
Porque instalar un gran hotel en el corazón del Parque Natural provocaría un impacto ambiental y paisajístico muy grave. La zona del santuario de la Font Roja es una área especialmente sensible, que en estos momentos ya acusa la degradación ambiental por la concentración de actividades quesufre. Por eso la normativa del Parque recomienda que los alojamientos estén en el exterior del Parque Natural, en su periferia. La construcción y funcionamiento del hotel en el corazón de la Font Roja rompería su delicado equilibrio ambiental: más ruido, más tráfico, más consumo de agua y energía, eliminación de carrascas centenarias...

Porque comportaría la privatización de hecho de una parte importante del paraje. La construcción y explotación del hotel, que se adjudicaría a una empresa privada durante un largo período, dificultaría el acceso libre de los visitantes del Parque Natural.
* Toda la información en... (Enlace a doc. Pdf...)

Para cualquier consulta:
fontrojadetots@gmail.com








Información relacionada, que os recomendamos:

* Podéis encontrar toda la información de la campaña "La Font Roja també és nostra.
Hotel fora del Parc Natural"
, iniciada en julio de 2008, en el siguiente blog... (Enlace...)

En septiembre de dicho año conseguimos que se retirara la única empresa que se había presentado al concurso (suponemos que amañado) para la redacción del proyecto del hotel y su construcció y explotación. Resulta que el administrador de dicha empresa tenía unos antecedentes penosos: autor de una estafa inmobiliaria i de otras irregularidades urbanísticas. A partir de la retirada de su empresa, el concurso quedó desierto y la Diputación de Alicante decidió impulsar directamente el proyecto de hotel.

* Aparte de la información del blog, en la web de La Carrasca-Ecologistes en Acció encontrarás la información anterior a la creación de la Assemblea de la campanya "La Font Roja..." Y es que el tema viene desde, por lo menos, el año 2003... (Enlace...)

Insertado por: Alfonso143 (21/02/2010)
Fuente/Autor: Colla Ecologista La Carrasca. Alcoi.
 

          


Valoración

¿Qué opinión te merece este artículo?
Malo   Flojo   Regular   Bueno   Muy bueno   Excelente

Comentarios

COMUNICAT DE PREMSA - Alcoi, 25/febrer/2010.
* Anit es va presentar a València la campanya "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural".
Anit va tindre lloc al Saló d'Actes del Centre Excursionista de València la presentació a la capital valenciana de la campanya "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural".
L'escriptor de turisme Rafael Cebrián, Premi Cavanilles 2002, va intervindre en primer lloc, en representació del Centre Excursionista de València, presentant els ponents i fent una breu introducció sobre la importància de la lluita en defensa de la Font Roja. Cebrián va destacar la importància de col·lectivitzar la resposta contra les agressions al territori i establí un paral·lelisme entre la campanya en defensa de la Font Roja amb l'emblemàtica campanya "El llit del Túria és nostre i el volem verd", que en els anys setanta va impedir que el vell llit del riu es convertira en una autopista urbana.
A continuació, Jorge Cruz Orozco, Doctor en Geografia, que treballa en el camp de la planificació i la formació en turisme rural, va sintetitzar els principals arguments que desaconsellen la construcció i explotació d'un hotel al cor de la Font Roja. Així, va assenyalar les enormes dificultats de dur endavant el projecte sense afectar negativament el medi ambient, la reducció de l'espai disponible per a l'ús públic i la pèrdua de lloc per als serveis que necessita el Parc Natural. Per a Cruz, l'hotel que es pretén construir és un tipus d'infraestructura que genera exclusivitat i que, en aquest sentit, significaria un pas arrere, ja que tornaria a privatitzar l'ús d'un espai que s'havia recuperat per al poble.
Pel que fa a la gran inversió de diners públics destinada a la construcció de l'hotel, Jorge Cruz es pregunta si no seria molt millor destinar aquests recursos a resoldre els autèntics problemes de la Font Roja; així mateix, afirmà que no és aquesta la millor manera de donar suport al turisme rural.
El biòleg alcoià Carles M. Mansanet, en representació de l'assemblea de la campanya, va fer un detallat repàs al conflicte generat pel projecte hoteler del Govern municipal d'Alcoi, incidint en l'absurditat de voler situar un hotel en l'àrea del Santuari de la Font Roja a pesar del seu impacte ambiental i social, que va detallar al llarg de la seua exposició. També va insistir en la falta de viabilitat econòmica del projecte, demostrada per la falta total d'interés per a cap inversor privat.
Les intervencions del públic assistent van reforçar l'argument de la inviabilitat econòmica del projecte, exposant el cas de nombroses iniciatives semblants al País Valencià, també finançades i impulsades des d'organismes públics, que han acabat fracassant estrepitosament.
"La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural" valora molt positivament la realització d'aquest acte a València, que enceta un camí de col·laboració amb entitats de més enllà de les comarques centrals valencianes.
Nombre: ecologistesenaccio.org  (25/02/2010) E-mail: alcoi@ecologistesenaccio.org
 
COMUNICAT DE PREMSA - Alcoi, 10/maig/2010
* L'Assemblea "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural" presenta en la Conselleria de Medi Ambient 12.200 firmes contra l'hotel.
Un grup de membres de l'Assemblea de la Campanya "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural" s'han desplaçat aquest matí a València per presentar en la Conselleria de Medi Ambient 12.200 firmes contra la construcció d'un hotel en el cor del Parc Natural de la Font Roja.
Mentre que una part del grup s'ha dirigit al registre de la Conselleria per donar entrada a un escrit acompanyat de les firmes, la resta ha desplegat en l'exterior de l'edifici dos pancartes amb el lema "SOS Font Roja. Hotel fora del Parc Natural!".
Des de l'inici de la campanya "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural", en juny de 2008, aquesta ha obtingut l'adhesió de desenes d'entitats socials, culturals, sindicals i polítiques -fonamentalment de les comarques de l'Alcoià i el Comtat- i ha dut endavant nombroses iniciatives per tal de divulgar el greu impacte econòmic, social i ambiental que tindria la construcció d'aquest hotel en el paratge de la Font Roja.
Entre les iniciatives dutes a terme dins d'aquesta campanya, destaquen la realització de diversos actes informatius, la presència en els mitjans de comunicació, l'edició de material divulgatiu, l'edició i enviament de postals contra l'hotel a la Conselleria de Medi Ambient o diverses mobilitzacions ciutadana, entre les quals destaca la concentració de 3.000 persones a Alcoi amb el lema "Hotel Fora del Parc Natural", el 28/07/2008.
Amb la presentació d'aquestes firmes es pretén que la Conselleria de Medi Ambient tinga en compte l'important rebuig social contra l'hotel que el Govern municipal d'Alcoi i la Diputació d'Alacant volen construir al Parc Natural.
El projecte del complex hoteler va eixir a exposicó pública mitjançant un anunci publicat en el DOCV el passat dia 7 d'abril. Recentment els membres de "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural" han elaborat uns models d'al·legacions resumides per possibilitar que els ciutadans manifesten novament la seua oposició al projecte. Aquestes al·legacions seran també enviades aquesta setmana a la Conselleria de Medi Ambient.
Així mateix, l'assemblea prepara també unes al·legacions més extenses i documentades, que es presentaran a la Conselleria acompanyades de diversos informes tècnics que demostren que el projecte hoteler és il·legal, econòmicament inviable i ambientalment i socialment insostenible.
Assemblea de la Campanya
"La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural"
http(-)://fontrojadetots.blogspot.com
Adreça postal: Apartat de Correus 252 - 03800 Alcoi
Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció
Apartat de Correus 252 - 03800 Alcoi (l'Alcoià)
alcoi@ecologistesenaccio.org
www.xarxaneta.org/~carrasca
Nombre: ecologistesenaccio.org  (10/05/2010) E-mail: fontrojadetots@gmail.com
 
COMUNICAT DE PREMSA - Alcoi, 26/maig/2010
El soterrani de l'hotel de la Font Roja és una amenaça molt greu per a la pròpia font.
L'excavació del soterrani destruiria la conducció que du l'aigua des del naixement fins a la font, per baix dels antics xalets.
El projecte de l'hotel de la Font Roja elaborat per la Diputació d'Alacant s'ha redactat sense fer prèviament cap estudi geotècnic; la falta d'aquest estudi és molt greu, ja que no s'ha analitzat la possibilitat real de construir una planta subterrània, a pesar dels importants problemes que podria ocasionar l'excavació de la zona afectada.
L'Assemblea de la Campanya "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural" ha pogut consultar un estudi geotècnic de la zona afectada, realitzat fa quatre anys per Geolevante SL a petició de l'Ajuntament d'Alcoi. Aquest estudi, que no contemplava la construcció de cap soterrani, sí que oferia algunes dades molt preocupants pel que fa a les característiques del terreny i a la situació de l'alcavó que condueix l'aigua a la pròpia font Roja.
Així, el treball constata que la parcelola on es vol construir el complex hoteler està travessada, a una profunditat aproximada de 2,8 m respecte a la rasant del solar, per una séquia per la que discorre una tuberia que condueix l'aigua del naixement de la font Roja fins a la mateixa font.
Cal tindre en compte que la construcció del soterrani de l'hotel implicaria excavar i buidar el terreny a més de 4 metres i mig de profunditat (el sòl del soterrani es troba a 4 metres de profunditat respecte a la rasant; s'hi hauria d'afegir l'excavació d'uns 70 cm més per a la solera de formigó).
Les repercussions que l'excavació de la planta subterrània podria tindre sobre la font Roja són molt preocupants. Aquesta preocupació es recull en l'estudi geològic "Consideraciones hidrogeológicas respecto al acuífero El Menejador" (redactat pel geòleg Sr. Carlos Couzo):
"Según el estudio geotécnico en la zona de emplazamiento del hotel, durante las labores de construcción del mismo se pueden ver afectadas las antiguas canalizaciones y las zonas de afloramientos de las aguas de las fuentes existentes, así como incorporando una posible fuente de contaminación de las aguas, al transcurrir ésta por debajo del Hotel. Destacar que debido a la ejecución de elementos enterrados de forma lineal y perpendicular al sentido de flujo, se puede provocar el cambio puntual de las escorrentías y por tanto la disminución o pérdida de las zonas de captación de los manantiales existentes."
També es fa referència a aquest greu problema en un informe realitzat per l'arquitecte Sr. Joan Josep Moya:
"No hay que olvidar que la naturaleza impermeable de las capas arcillosas que atraviesan el espacio subterráneo de los "chalets" son las que permiten que las aguas procedentes del barranco de la "Cova Gelada" se conduzcan y afloren en la fuente que da nombre al paraje. Debe alertarse del riesgo que supone para la continuidad de la Font Roja alterar la composición de las capas freáticas subterráneas, pues la construcción de un sótano lineal equivaldría a la interposición de una barrera artificial de 150 metros de longitud y al menos 3 metros de altura".
Entenem, en conseqüència, que l'obra prevista és una amenaça real per a la permanència de la font Roja, que els redactors del projecte de l'hotel ni tan sols han tingut en compte. Cal recordar que la normativa del Parc Natural (art. 19 del PORN) estableix que es podrà definir un radi de fins a 40 m a l'entorn de fonts i brolladors en els quals no siga permesa l'edificació ni les actuacions que pogueren perjudicar la qualitat de les aigües o el manteniment de l'aqüífer.
Per alta banda, les característiques geològiques dels terrenys on es pretén construir l'hotel (formats per margues, argiles i algeps, molt problemàtics per a la cimentació) fan desaconsellable tècnicament l'excavació en profunditat per a formar plantes sota rasant. Altre problema afegit és la proximitat del nivell freàtic, que es troba a una profunditat entre 3 i 6 metres.
A més dels problemes per als propis edificis construïts, l'excavació d'una planta subterrània com la que es pretén amenaçaria seriosament el talús situat en la cara nord dels xalets, que en alguns punts dista només 3,5 del pla de façana, i també posaria en perill greu el manteniment dels tres xalets que el projecte diu voler conservar (edificis catalogats i protegits per la normativa del Parc Natural).
L'Assemblea de la Campanya "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural" constata que, com més s'estudia en profunditat el projecte de la Diputació d'Alacant, més clarament es manifesta la insostenibilitat ambiental, social i econòmica de l'hotel que volen construir.
Nombre: Colla Ecologista La Carrasca  (27/05/2010) E-mail: fontrojadetots@gmail.com
 
COMUNICAT DE PREMSA - Alcoi, 7/juny/2010
El projecte d'hotel de la Font Roja incompleix els requisits de seguretat en cas d'incendis.
El compliment dels requisits exigits pel Codi Tècnic d'Edificació tindria un impacte ambiental brutal sobre el bosc i el paisatge, totalment inacceptable.
El Codi Tècnic d'Edificació (CTE), que és d'aplicació a les noves construccions o rehabilitacions, inclou un apartat de seguretat en cas d'incendis que el projecte d'hotel de la Font Roja, presentat per la Diputació d'Alacant, incompleix en alguns punts molt importants.
Una de les condicions exigides pel CTE per a les edificacions limítrofes o interiors a àrees forestals (NOTA 1) és l'obertura d'una franja de 25 metres d'amplària que separe la zona edificada de la forestal, la qual ha d'estar lliure d'arbustos o de vegetació que puga propagar un incendi forestal. També seria obligatori obrir un camí de 5 metres d'amplària al voltant de la zona edificada, ampliar l'actual camí d'accés que discorre per la mateixa vora de la glorieta dels Paellers i crear una replaça de 25 metres de diàmetre al final del carrer de xalets (a l'extrem oest de l'avinguda del Dr. Espinós).
El compliment d'aquests requisits per a construir l'hotel tindria un impacte brutal sobre la vegetació existent a la mateixa vora dels xalets, ja que suposaria arrasar un carrascal madur en ple parc natural (en part dins de l'àrea de protecció integral) i l'eliminació d'espècies protegides i d'arbres singulars. També requeriria un enorme moviment de terres a l'oest dels xalets.
En definitiva, el compliment dels requisits de seguretat contra els incendis del Codi Tècnic d'Edificació en el cas de la construcció dels edificis de l'hotel en l'àrea dels antics xalets suposa un impacte que, per ell mateix, ja fa inacceptable el projecte.
La pretensió dels autors del projecte d'excloure'l de l'aplicació d'aquests requisits basant-se en l'altura d'evacuació dels edificis no té cap fonament, ja que la seua finalitat no té res a veure amb les condicions d'aproximació i maniobra dels serveis d'evacuació, sinó amb les condicions de seguretat de les zones edificades limítrofes o interiors a les àrees forestals; així ho acredita l'informe tècnic redactat per l'arquitecte tècnic Sr. Iñaki Sáez, que analitza els incompliments en aquest aspecte del projecte hoteler. De fet, l'establiment de la franja de separació entre les zones edificades i el bosc és un requisit lògic que ja ha incorporat la legislació valenciana per als nous desenvolupaments urbanístics junt a zones forestals (NOTA 2).
El nou impacte que denuncia l'assemblea "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural" s'afegeix a la llarga llista d'arguments que demostren que no té cap sentit construir en el cor d'un paratge tan valuós com la Font Roja un hotel inviable des del punt de vista ambiental, social i econòmic.
L'assemblea exigeix a la Diputació d'Alacant i a l'Ajuntament d'Alcoi que no malgasten ni un euro més en aquest projecte absurd i que destinen els seus recursos a cobrir les autèntiques necessitats del Parc Natural: rehabilitació de caves i masos, millora dels serveis que requereixen els visitants, millor dotació de personal, restauració de zones erosionades, suport als allotjaments rurals ja existents, etc.
NOTES:
1. Veg. punt 6 de l'apartat 1.2 (Entorn dels edificis) del CTE SI-5:
"6. En zonas edificadas limítrofes o interiores a áreas forestales, deben cumplirse las condiciones siguientes:
a) Debe haber una franja de 25 m de anchura separando la zona edificada de la forestal, libre de arbustos o vegetación que pueda propagar un incendio del área forestal así como un camino perimetral de 5 m, que podrá estar incluido en la citada franja;
b) La zona edificada o urbanizada debe disponer preferentemente de dos vías de acceso alternativas, cada una de las cuales debe cumplir las condiciones expuestas en el apartado 1.1;
c) Cuando no se pueda disponer de las dos vías alternativas indicadas en el párrafo anterior, el acceso único debe finalizar en un fondo de saco de forma circular de 12,50 m de radio, en el que se cumplan las condiciones expresadas en el primer párrafo de este apartado."
2. Així, l'article 25.bis, sobre el risc d'incendis forestals, del Reglament d'Ordenació i Gestió Territorial i Urbanística estableix el següent:
"Per a la prevenció d'incendis forestals, el planejament ha d'establir les condicions mínimes següents:
1) Ha d'haver-hi una franja de 25 metres d'amplària separant la zona edificada de la forestal, permanentment lliure de vegetació baixa i arbustiva, i si és el cas, amb l'estrat arbori fortament aclarit i podat fins a 2/3 de l'altura total de cada peu, així com un camí perimetral de 5 metres d'amplària.
2) En els establiments industrials de risc mitjà i alt situats en llocs de vent fort s'ha d'augmentar la franja de 25 metres en un 100%, almenys en les direccions dels vents més desfavorables.
3) La referida franja de protecció, com també el camí perimetral, que han de separar la zona edificada o industrial de la forestal s'integraran en el planejament urbanístic i no afectaran sòl forestal classificat com a no urbanitzable.
4) La zona edificada o urbanitzada ha de disposar preferentment de dos vies d'accés alternatives, cada una de les quals ha de complir: a) Amplària mínima lliure 5 m. b) Altura mínima lliure o gàlib 4 m. c) Capacitat portant del vial 2.000 kp/m².d) En els trams corbs, el carril de rodament ha de quedar delimitat per la traça d'una corona circular els radis mínims de la qual han de ser 5,30 m i 12,50 m, amb una amplària lliure per a la circulació de 7,20 m.
5) Quan no es puga disposar de les dos vies alternatives indicades en el paràgraf anterior, l'accés únic ha de finalitzar en un fons de sac de forma circular de 12,50 m de radi. (…)"
També podem trobar referències semblants en les normes tècniques dels Plans Bàsics d'Actuacions de Prevenció d'Incendis Forestals de diversos parcs naturals valencians (Serra Gelada, Hoces del Cabriel) i en nombroses declaracions d'impacte ambiental de plans urbanístics, que incorporen aquest criteri del CTE.
http(-)://fontrojadetots.blogspot.com
Adreça postal: Apartat de Correus 252 - 03800 Alcoi
Nombre: fontrojadetots  (07/06/2010) E-mail: fontrojadetots@gmail.com
 

Escribe tu comentario sobre el artículo:

Nombre:  

 E-mail:

 

Libro de Visitas Colabora Modo Texto Condiciones Suscribete

(C)2001. Centro de Investigaciones y Promoción de Iniciativas para Conocer y Proteger la Naturaleza.
Telfs. Información. 653 378 661 - 693 643 736 - correo@iberica2000.org