UNA PARELLA DE ÀLIGUES CUABARRADES, DESAPAREIX EN PARC EÓLIC.
Central eòlica del Coll de l'Alba (Tortosa). Tarragona.
Si amb el poc temps que porta funcionant la central eòlica de Les Comes ja ha mort un voltor per col·lisió sols havent-hi dues màquines petites, que passarà quan tot l’altiplà sigui cobert d´aerogeneradors?
Un dels dos únics aerogeneradors de la central eòlica de Vilalba dels Arcs mata el primer voltor a la Terra Alta.
Ha desaparegut també el mascle de la parella d´àligues cuabarrada que niava prop de la central eòlica del Coll de l´Alba (Tortosa). És la crònica d´unes morts anunciades.
Després de rebre una denúncia d´un veí que va localitzar el cos d´un voltor comú mort molt a prop d´un aerogenerador de la central eòlica de Vilalba dels Arcs (Terra Alta) el GEPEC-EdC es va posar en contacte amb els agents rurals per tal retirar el cos i aixecar l´acta corresponent.
En aquests moments el cos del voltor resta a l´espera de que es faci la corresponent necròpsia a la estació biològica del Delta de l´Ebre per tal de determinar oficialment les causes de la mort i confirmar amb tota probabilitat que ha estat un impacte a les aspes d´un aerogenerador. El primer examen visual ha determinat que tenia el coll trencat. El Voltor Comú és el rapinyaire més gran de les nostres terres i es una espècie protegida.
Aquest fet, és extraordinàriament preocupant, ja que aquest gran rapinyaire, ha mort per col·lisió contra un dels dos únics aerogeneradors que hi instal·lats a la Terra Alta. Aquestes dues màquines d’uns 60 metres d’alçada que es van muntar al paratge de les Comes al terme municipal de Vilalba i els Arcs, son un petit aperitiu del que acabarà sent si no s´hi posa remei i seny, una implantació massiva i abusiva de vora 200 aerogeneradors gegants (molt més alts que els instal·lats a Vilalba) a la l’altiplà de la Terra Alta.
Si amb el poc temps que porta funcionant la central eòlica de Les Comes ja ha mort un voltor per col·lisió sols havent-hi dues màquines petites, que passarà quan tot l’altiplà sigui cobert d´aerogeneradors?
L’altiplà de la Terra Alta és situat entre les dues colònies més grans de voltors del sud de Catalunya: La d´Els Ports, als termes municipals d’Horta de St. Joan, Arnes i Beseit i la dels canons del riu Ebre, entre la Pobla de Massaluca i Faió.
Aquestes dues colònies, formades per dues-centes parelles s’alimenten sovint lluny dels seus territoris de cria i repòs. L’altiplà de la Terra Alta, és visitat sovint, tant si és per cercar aliment, com per travessar-lo per efectuar desplaçaments més llunyans.
Els voltors realitzen desplaçaments lineals i sovint seguint les mateixes rutes. En dies de forts vent, els voltors volen més baix i amb certa dificultat. És en aquests dies quan hi ha un gran risc de col·lisió contra les aspes dels aerogeneradors, que els provoca la mort per l’impacte.
Estudis recents a Andalusia i a Navarra, encarregats pels propis governs autonòmics, han posat de manifest la mortaldat d’aus per col·lisió amb els aerogeneradors. Especialment greu a Navarra, on a la central eòlica de “El Perdón”, han mort ja més de 100 voltors.
A més a més, ornitòlegs del GEPEC-EdC que fan seguiment de rapinyaires asseguren que fa uns dies ha desaparegut el mascle de la parella d´àligues cuabarrada que tenia l´hàbitat molt a prop de la central eòlica del Coll de l´Alba a Tortosa. Aquest fet és preocupant atès que la parella d´àligues cuabarrada es estable fins que es mori un d´ell. El fet que es trobi a faltar el mascle es un clar símptoma de mort i la probabilitat més alta és que també hagi estat conseqüència per una colisió en un del aerogeneradors instal·lats al Coll de l´Alba.
Malgrat haver denunciat i al·legat el GEPEC-EdC i totes les plataformes territorials quan aquests projectes (Les Comes i Coll de l´Alba) estaven a informació pública la possibilitat que la ubicació dels aerogeneradors podrien provocar impactes molt severs als rapinyaires protegits i altra fauna, l´Administració, el Govern, a través de tots els seus Departaments (especialment el d´Indústria amb la complicitat en molts cassos del de Medi Ambient) van fer cas omís i van autoritzar la construcció de les centrals eòliques. Les nostres observacions, les nostres sospites ara terriblement es tornen realitat. Amb el poc temps que fa que funcionen les dues centrals eòliques ja han matat un voltor comú i possiblement una àliga cuabarrada.
Per tot plegat el GEPEC-EdC presentarà a fiscalia la denuncia corresponent per la mort del voltor comú a Vilalba dels Arcs i demanarà s´investigui la desaparició més que sospitosa de l´àliga cuabarrada del Coll de l´Alba.
A Catalunya, l´Administració fa la vista grossa. Les centrals eòliques construïdes funcionen sense cap tipus de supervisió per part de l’Administració. Son les pròpies empreses que inspeccionen els voltants dels aerogeneradors. La principal tasca dels vigilants (gairebé la única ma d´obra que donen les empreses eòliques) es retirar ràpidament i fer desaparèixer tota la fauna que trobin morta a peu dels aerogeneradors i després, es clar, diuen que no hi ha afecció.
Els grups ecologistes malfiem dels resultats. Centrals eòliques importants com “Colladetes” al Perelló, o “Trucafort” a l’Argentera i Pradell, no han estat mai investigades i per tant desconeixem l’impacte que han tingut sobre l’avifauna que al nostre parer ha d´haver estat sever.
El GEPEC-EdC també demanarà informes sobre el seguiment d´aquestes dues centrals.
Es dona la circumstància, que la construcció de la central de l’Argentera i Pradell, va provocar la desaparició de la parella d’àligues cuabarrades que hi vivia a la serra. Aquesta central va ser promoguda per la empresa ECOTÈCNIA que també és la propietària la central eòlica que ha provocat la mort del Voltor a la Terra Alta.
Considerem la situació molt preocupant i crítica, si les centrals eòliques projectades a les nostres serres i als altiplans més ben conservats de la nostra geografia i a la nostra mar de l´Ebre, acaben construint-se. De res servirà la normativa de protecció dels rapinyaires i d’altres espècies protegides. De res servirà la creació de Parcs Naturals i altres figures de protecció.
Les aus volen, i sovint lluny per cercar el menjar. En aquestes rutes trobaran barreres d´aerogeneradors trinxants de quasi 100 metres d’alçada amb aspes mortals.
El GEPEC-EdC i les plataformes territorials hem dit sempre que la implantació de l’energia eòlica a casa nostra, (com a tot arreu), és qüestió de situació i d’evitar grans acumulacions. Hem al·legat una quantitat considerable de projectes (molts d´ells ja autoritzats) entre altres arguments, pels impacte severs i irreversibles que ocasionaran a l´avifauna protegida.
Els desgraciats fets de Vilalba dels Arcs i Tortosa lamentablement ens donen la raó i avalen els nostres arguments. Encara hi pot haver remei revisant totes les llicències donades i les que s´estan tramitant.
Alló que si que és cert és que s´han de demanar les responsabilitats civils i penals a ECOTÈCNIA per haver comés un delicte tipificat per llei i a TERRANOVA si es demostra culpabilitat en la desaparició de l´aliga cuabarrada del Coll de l´Alba.
* Infotmació treta de... (Enllaç...)
Morta a trets una àliga cuabarrada a Cabacés.
06 jun 2005
El Gepec vincula l´episodi amb la futura construcció del parc eòlic.
Un equip d´investigadors de la UB va trobar el passat 4 d´abril un exemplar mort d´àliga cuabarrada a la localitat prioratina de Cabacés. L´animal hauria estat tirotejat a una distància de set metres i llençat posteriorment en un lloc de fàcil accessibilitat per poder ser trobat. El grup ecologista Gepec vincula la mort de l´exemplar amb la futura construcció del parc eòlic del Priorat. Ahir un dels defensors del projecte, el president d´Acció Veinal per a l´energia eòlica, Ricard Massip, rebutjava al Diari les acusacions assegurant que l´acció és obra d´experts i a Cabacés no hi ha ningú amb aquests coneixements.
L´àliga fou trobada el passat 4 d´abril en un camí veinal entre Cabacés i la Figuera gràcies a l´emissor que li havia colálocat l´equip d´investigació del departament de Biologia Animal de la UB, equip que conjuntament amb l´Institut Català per a la Conservació dels Rapinyaires (ICRA) realitza el seguiment de quatre parelles d´àligues cuabarrades en aquesta zona del Priorat. Fonts del Gepec apunten que l´àliga hauria estat tirotejada a una distància de set o vuit metres; segons la necròpsia efectuada dies després al centre de recuperació de fauna salvatge de Vallcalent es van trobar fins a trenta perdigons dins el cos de l´animal.
La necròpsia també va confirmar la presència de pollets de gallina a l´interior del cos. Els pollets, segons les mateixes fonts, haurien estat perfectes esquers perquè el caçador si pogués acostar a una distància suficient. La desaparició de l´àliga mascle va provocar la mort d´un poll acabat de néixer, ja que la femella es va veure obligada a abandonar el període de covació per buscar aliment.
Aquesta pèrdua s´ha d´afegir a la desaparició ara fa només dos mesos d´una primera parella d´àligues cuabarrades, que no duien emissors, al municipi de la Figuera. El Gepec vincula els dos episodis amb la futura construcció del parc eòlic del Priorat, en el límit entre les comarques del Priorat i la Ribera d´Ebre, que afecta tant als municipis de Cabacés com de la Figuera.
El regidor de l´Ajuntament de Cabacés i president de l´entitat Acció Veinal per a l´energia eòlica, Ricard Massip, rebutjava ahir frontalment aquestes acusacions, la mort de l´àliga a Cabacés és obra d´experts, al poble no hi ha ningú amb aquests coneixements, assegurava. Massip creu que l´acte és obra de persones que precisament volen culpabilitzar als promotors de la central, «la presència de les àligues no condiciona la construcció del parc, potser pot reubicar un o dos aerogeneradors però res més, i això l´estudi d´impacte ambiental del projecte ja ho ha demostrat, afirmava amb rotunditat, ara bé, aquells que s´oposen al parc, amb aquesta mort en surten beneficiats perquè ens poden acusar de l´acció. El Gepec ha replicat que no cal ser expert en ornitologia per preparar un parany i matar una àliga a tan curta distància.
* Informació treta de... (Enllaç...)
A. Caralt. acaralt@diaridetarragona.com
* Energía eólica - enlaces a los artículos de Mark Duchamp (Enllaç...)
* A toda la información alojada en Ibérica 2000, sobre la investigación a fondo sobre este tema, en 6 años... (http://www.iberica2000.org/Es/Directorio.asp?Id=18) (A nombrosos articles...)
>> Autor: silvia3942 (29/10/2006)
>> Fuente: gepec.org
(C)2001. Centro de Investigaciones y Promoción de Iniciativas para Conocer y Proteger la Naturaleza.
Telfs. Información. 653 378 661 - 693 643 736 - correo@iberica2000.org